Om slottsball, tullball og et potensielt haraball!
Mens oljepriser synker og børsverdier forsvinner i en verden som skjelver i frykt for resesjon og handelskrig, brukte «hjernen bak» problemene tiden på slottsball.
Donald Trump tilbragte uka i London og den store nyheten var visstnok at i møtet med den engelske dronningen fremstod TV stjernen med hentesveis nærmest ydmyk og forsiktig. Kan det ha vært fordi han tross alt kommer fra New Yorks arbeiderklassebydel Queens?
Det hindret ham ikke fra å twitre ivrig, og oljeprisen er nå nesten 20% ned på bare noen uker. Dette legger åpenbart en demper på stemningen på NOR SHIPPING konferansen som denne uka har funnet sted i Oslo og Lillestrøm området. NOR SHIPPING er med over 15.000 deltakere Norges største konferanse. En demper la nok også det faktum at både fyrverkeriet og festen nedenfor Akershus slott der blant annet Aha, Sissel Kyrkjebø og Andrea Bocelli skulle underholde skjedde mer eller mindre samtidig som Oslo opplevde tidenes regnsskyll. Vi føler med arrangøren, – ikke lett å avholde konsert og fyrverkeri når naturens egen lyd og lysmester trøkker til som i går. Det var rett og slett rått parti!
Ryktene sier at det var visstnok på denne konferansen for en del år siden at en næringsminister med særdeles liten kjennskap til utenlandsk åpnet NOR SHIPPING med de bevingede ord «I hereby declear this mess for open»:-).
I år var åpningsforedraget fra professor Ramez Naam til forveksling likt innlegget fra professor Tony Seba fra Stanford universitetet for 4 år siden. Kort oppsummert er fremtiden elektrisk, solceller nesten gratis og selvkjørende biler reduserer behovet for global sjøtransport drastisk. Foredraget fikk rederiforbundets president, Lasse Kristoffersen til å utbryte at han ikke liker ordet disrupsjon, og hvem gjør vel det når endringene treffer egen bransje for fullt…
Mens dronningen åpnet Buckingham Palace for Trump, gikk ryktene om at en dresskledd engelsk filmstjerne besøkte vestlandet for å spille inn noen bilscener på Atlanterhavsveien. Ingen skal si at vi nordmenn ikke er gjestfrie, veien ble stengt og pengebingen åpnet. Intet mindre enn 47 millioner kroner gir vi Daniel Craig & co i den nye James Bond filmen som kommer i april neste år. Det hele er et såkalt incentivtilskudd fra Norsk Filminstitutt for noen få dagens innspilling i Norge. Tildelingen er visstnok den største siden incentivordningen ble innført i 2015. Forrige gang vi gjorde det samme endte Prekestolen opp som en del av Kashmir i Tom Cruise’s Mission Impossible. Vi synes tildelingen høres ut som merkelig bruk av offentlige midler og det reneste tullball, – kunne de ikke bare satt opp en bomring?
En annen global kjendis som har besøkt Norge denne uka er indiske Sri Sri Ravishankar. Med over 450 millioner følgere i til sammen 156 land var det en spirituell og åndelig leder i verdensklasse som besøkte Norge. Det interessante var at han, i motsetning til nordmenn flest, hadde fått med seg at Asker går i bresjen som verdens første kommune som bygger sin strategi på FN’s 17 bærekraftmål. Du kan lese mer om møtet mellom Askers ordfører Lene Conradi og Sri Sri her. Du kan les mer her
At det er på høy tid å gjøre gode grep viser de ferske tallene som nylig ble lansert i en kanadisk rapport offentliggjort i The journal of Environmental Science and Technology som sier at en gjennomsnittlig amerikaner får i seg over 39 000 microplastiske partikler i løpet av et år. Drikker man vann og brus av plastflasker kan tallet visstnok ganges med to! Rapporten er tydelig på at ingenting tyder på at plastpartiklene skjelner mellom verken pass, kjønn eller hudfarge så vi nordmenn går nok også rundt med tilsvarende mengder mikroplast. Det handler ikke bare om hva vi drikker, også klesindustrien utpekes som en versting. Både svenske H&M og andre globale klesgiganter lukker foreløbig øynene, men de er en stor del av problemet.
Indiske Sri Sri sa det kanskje best; «Vi er en verden og vi må lære oss å leve sammen. Din nestes beste er også ditt eget beste».
En reell test på hvor flinke vi i vesten er til å tenke holistisk får vi snart. Malaysia er nemlig i ferd med å gi begrepet returplast ny betydning når de nå ønsker å sende tilbake 3000 tonn med plast som USA, England og Canada har dumpet illegalt i deres land. Vi tolker det som et godt tegn på økende grad av global miljøbevissthet at Malaysias miljøvernminister nå klargjør 60 containere med søppel for å returnere til «giverlandene». Rent juridisk ligger det imidlertid an til DET haraballet, – ingen ønsker nemlig å ta i mot søppelet.
Avslutningsvis finner vi glede i å trekke frem ukas gründer, – dyktige endringsagenter som gjør konkrete grep for å gjøre verden til et bedre sted. En tidligere kommuneoverlege i Trysil så at innen akuttmedisinens førstelinje var det altfor mye manuell informasjonsflyt. Nå er selskapet han startet i gang med å bygge en global helseplattform. Med HealthB skal det bli mulig å ta sin egen helsejournal med ut i verden – for egen sikkerhets skyld. Du kan lese saken her.
Ukas innovasjonsblomst går til ordfører Lene Conradi, Malaysias miljøvernminister og gründerteamet i Zyberia AS fordi de tør å gå foran. Helt til slutt avslutter vi med et rungende ønske om en riktig god pinsehelg uten for mye tullball til alle våre lesere!
Happy Friday!